Gratis fragt på abonnement

Hvilket kærlighedssprog har min partner, og hvorfor er det så vigtigt at vide?

Hvilket kærlighedssprog har min partner, og hvorfor er det så vigtigt at vide? - Dately.dk

Taler I forskellige kærlighedssprog i jeres forhold uden at være klar over det? Hvorfor kan det være en fordel at kende til hinandens kærlighedssprog, og hvad er det egentlig?

Har du endnu engang taget opvasken, uden din partner sætter pris på det eller savner du også noget mere fysisk kontakt i hverdagen. Så kan det være fordi at i ikke taler samme kærlighedssprog hjemme hos jer.

Vi har samlet de vigtigste (ting at vide) om kærlighedssprog, for at hjælpe dig og din partner med at forstå hinandens. 

Hvorfor er det vigtigt at kende sit eget og sin partners kærlighedssprog? 

Det er ikke unormalt at man ikke kender til hinandens kærlighedssprog. Har du prøvet at vaske tøj eller handle ind på vejen hjem fra arbejde mange gange i streg uden der bliver sat pris på det? Eller måske har du købt blomster eller en gave med hjem, men savner begejstringen fra din partner? Man vil jo allerhelst undgå ovenstående, og derfor er det også vigtigt at kende sit eget og sin partners kærlighedssprog.

Vi siger ikke at det løser alle hverdagsproblemerne eller er den dybe tallerken, når det kommer til parforhold - vi mener blot at det ville kunne hjælpe og især gøre det nemmere for dig, at gøre de små ting for din partner i hverdagen. 


Alle vil elskes, og har behov for at elske. Det gør vi oftest i disse 5 kærlighedssprog:

  • Tid med hinanden
  • Anerkendende og rosende ord
  • Gaver
  • Tjenester 
  • Fysisk berøring 

Og hvad betyder de 5 forskellige kærlighedssprog så? 
Kærlighed er selfølgelig ikke så firkantet at man kan dele det op i 5 kasser som sådan - men lad os dykke dybere ned i dem alligevel. 

Tid med hinanden 

Er dit kærlighedssprog "Tid med/til hinanden" føler du dig aller mest elsket, når du og din partner har kvalitetstid sammen. Samvær, nærvær og at have sat tid af til hinanden gør dig altså bare glad! Om det er at I har en hel aften sammen, går en tur eller bare nusser rundt om et hjemmeprojekt. Det er altså ikke som sådan hvad I laver sammen, der betyder noget- men den tid I har sammen.  

Anderkendende og rosende ord 

Ros og bekræftelse betyder meget for dig, og du elsker når din partner sætter ord på sine følelser for dig og omkring jeres parforhold. Det kan eksempelvis være når din partner fortæller dig om morgen, hvor godt du ser ud eller at din partner elsker dig, at du laver god mad eller bare er mega dejlig og sjov. Du nyder altså anderkendelse i form af ord. 

Gaver

Når dit kærlighedssprog er gaver, så er det at få en gave bare den vildeste kærlighedserklæring for dig. Eksempelvis hvis din partner har købt en souvenir med hjem fra en forretningsrejse, køber blomster med hjem til dig, dit yndlingsslik og hvad der ellers kunne have mindet din partner om dig. Du elsker det og synes altså bare at det er det sødeste i verden. For dig er det betydningsfuldt, og det behøver nødvendigvis ikke være en dyr gave, før det skaber betydning. 

Tjenester

Du føler dig aller mest elsket og værdsat når din partner frivilligt ordner vasketøjet eller vasker din bil. Det kan også være at din partner kører dig på arbejde, eller vækker dig med en kop kaffe fordi du skal senere op. Følelsen af at når nogen hjælper dig, føler du dig elsket. 

Fysisk berøring 

Her føler du kærligheden ved kys, kram og intimitet. Det behøver nødvendigvis ikke være i sammenhæng med noget seksuelt. Du nyder f.eks. at holde i hånden når I går tur, putte og ligge helt tæt på sofaen eller få et kram i køkkenet, når der laves mad.  Al den berøring du kan komme i nærheden af med din partner, gør at du føler dig elsket og du sætter virkelig pris på den fysiske berøring. 

 

Hvorfor skal du så kende dit og din partners kærlighedssprog? 

Når man lærer at forstå hinandens og sit eget kærlighedssprog, kan det gøre mange ting nemmere og måske endda gøre at I undgår misforståelser i hverdagen, når I gerne vil gøre ting for hinanden. 

Mennesker er nemlig ret sjove på det punkt - man har det med at "tale" det kærlighedssprog, som man helst vil modtage. Altså det kærlighedssprog man har, vil man også benytte overfor sin partner.

Hvis dit kærlighedssprog er tjenester, vil du oftest yde tjenester for din partner, for at vise din kærlighed. Hvis din partner taler et andet kærlighedssprog, lægger de nødvendigvis ikke mærke til, hvad du forsøger at kommunikere. 

Det vil derfor sige, at man skal prøve at flytte fokus fra, hvad man selv godt kunne tænke sig. Til at forsøge at sætte sig ind i sin partners kærlighedssprog. 

Hvordan bruger jeg kærlighedssprog i hverdagen?

Husk på at kærlighedssprog ikke er opskriften på et sundt og stærkt forhold, men at det kan bruges som et værktøj til at gøre det bedre. 

Som udgangspunkt mener eksperter at man har ét hoved-kærlighedssprog og en til to sekundære. Så start gerne med din partners hoved-kærlighedssprog som fokus - så snart det er klartlagt bliver alt altså en del nemmere.

Man kan også nemmere sætte ord på sine følelser og behov, når man er bevidst om sit eget kærlighedssprog. På den måde gør man det også nemmere for sin partner og sig selv. 

De små ting man kan gøre for hinanden i hverdagen, bliver derfor også nemmere at forholde sig til, når man kender hinandens kærlighedssprog. 

Vi har fundet et par eksempler på "handlinger" til de 5 forskellige kærlighedssprog

For at pensle det helt ud, har vi fundet nogle eksempler på hvordan du kan tale de forskellige kærlighedssprog 

Tid med hinanden 

- Vis her at du har sat en hel aften af til din partner, så I kan se jeres yndlingsfilm, gå en tur sammen eller drik morgenkaffen med hinanden. 

Anerkendende og rosende ord

- Her gælder alle former for ros og positive sætninger. Man kan komme med ros ift. deres indsats i hjemmet, på arbejdspladsen, ros til outfittet, udseendet og den mest simple. Fortæl at du elsker din partner - sæt ord på dine følelser. 

Gaver 

- Her fungerer store som små gaver altså godt! Køb din partners yndlingsslik eller yndlingsdessert med hjem, køb take away med hjem, eller køb et smykke, en ferie, koncertbilletter eller noget helt andet. Når man har dette kærlighedssprog, er det ikke beløbet, som betyder noget - så det er kun din fantasi der sætter grænser for gaven. 

Tjenester 

- taler man dette kærlighedssprog nyder man som sagt tjenester. Du kan evt. køre din partner på arbejde, hvis det regner, have handlet på vejen hjem, tømme opvaskemaskinen eller ordne vasketøjet. Igen, små som store tjenester tæller lige meget!

Fysisk berøring

- Den her kan virke nem for nogle, men taler man ikke dette kærlighedssprog kan det faktisk virke ret unaturligt. Prøv at have mere fysisk kontakt til din partner end du plejer. Put lidt ekstra om morgenen eller om aftenen, giv det ekstra kram eller det ekstra kys. Vi er helt sikre på at din partner kommer til at kunne mærke en forskel. 

 

Kan du genkende dit eget kærlighedssprog?

Nu har du læst en helt masse om hvad kærlighedssprog er. Kan du genkende dig selv tale et af de her sprog? Og hvis det også er lidt svært at genkende din partners, kan du jo blot spørge hvad de sætter pris på.